Hoppa till sidans innehåll

Ordförande har ordet 25 juni 2018

25 JUN 2018 09:45
Vid jul skriver många önskelistor till tomten, WBDF:s ordförande skrev sin önskelista inför säsongen 2017/18 och här kommer Håkan Wetterstens tankar efter säsongen…
  • Uppdaterad: 27 JUN 2018 12:26

Nu när säsongen är slut är det dags att göra en summering av min önskelista och hur det egentligen gick!

Westra har som mål att bli Det Mest Växande Basketdistriktet i Sverige och ska vi gemensamt klara av detta finns ett antal saker som alla vi basketälskare tillsammans måste göra för att nå fram.

Disciplinkommittén

Högt upp på min lista står det att vi skall göra Disciplinkommittén arbetslös genom att fokusera på rent spel och respekt för varandra.

Att spela tufft men juste är en sak men att spela fult är en helt annan sak, det gäller både på och vid sidan av planen.

Sportsligt är vi på rätt väg då kommitténs arbete med tävlingsärenden minskade radikalt säsongen 2016-2017.

Med glädje kan jag konstatera att vi nått nästan fram.

DK har haft en handfull ärenden men en klar förbättring kan noteras.

En del ärenden beror dessutom på att coacher eller spelare inte vet om att de skall stå över en match efter en diskvalifikation…

Jämnare matcher

På samma sätt önskar jag att alla visar respekt mot varandra när två lag av olika slagstyrka möts.

Ingen lag vinner på matcher som slutar med 100 poängs skillnad.

För mig finns en hederskod som coach att alltid visa respekt för min kollega på andra sidan och det finns många saker som jag som coach kan göra om siffrorna rinner iväg.

Med ett par undantag så är det fler matcher som hamnar inom ramen 0-30 poäng i skillnad.

Dock finns det alltid lag som hamnar i fel serie och är klart starkare än övriga lag i serien, särskilt i de åldersklasser som har få lag och därmed mindre möjlighet att nivåindela.

Fler domare behövs

Distriktet växer och det är mycket positivt, men med fler lag och fler matcher kommer också behovet av fler domare.

Det just avslutade Klubbdomarprojektet har varit lyckat och vi har också fått fram flera nya Distriktsdomare men behovet kvarstår och arbetet med att rekrytera och utbilda nya domare måste fortsätta.

Den gångna säsongen arrangerade vi för första gången på länge en egen Steg 2 Domarkurs och jag hoppas att vi även i år kan få fram så många kandidater att vi även kommande säsong kan utbilda egna Distriktsdomare.

Rekryteringen av domare når inte riktigt fram men vi kan glädjas åt att de som vi har blir bättre och bättre.

Jag hoppas att de nya komprimerade Steg 1-utbildningen lockar fler och att de som går kurserna blir bättre utbildade.

Detta tillsammans med att vi behandlar domarna med mer respekt hoppas jag gör att vi snart kommer nå den mängd domare som gör att vi i WBDF kan nominera domare i alla våra serier.

Från nästa säsong jobbar vi för att anpassa oss till de regler som Utbildning 2.0 sätter för att få behörighet.

Vi behöver fortsatt hjälp från föreningarna att hitta fler nya domare, snälla försök hitta fler och behandla de vi har på ett juste sätt så att de kan känna glädje i sina domaruppdrag.

Respekt för domaren

Det är en lättnad att basketbollen inte finns med i de artiklar som handlar om ledare och spelare som inte respekterar domarna.

Låt oss tillsammans se till att vi inte hamnar där och att vår många unga domare får en trygg upplevelse att sitt dömande och fortsätter att döma.

En liten utmaning – Många klubbar visar med glädje upp spelare som tagits ut till Distriktslag, Regionslag eller till om med Landslag - Vilken klubb blir först med att presentera en ny Ligadomare eller Förbundsdomare som fostrats i de egna leden?

Vi har trots allt ett bekymmer med respekten för varandra – spelare, coacher och domare.

Det som nämnts ovan leder förhoppningsvis till att vi inte kommer att figurera i de trista sammanhang som artiklar om utskällda och förnedrade domare utgör.

Vi bör också fortsätta diskutera hur vi vill att vår publik bör agera när den har åsikter om domarens insats.

Alltför ofta går dessa känsloyttringar alldeles för långt.

Kanske kan ett sätt vara att rekrytera nya domare bland de, ofta anhöriga, som ofta dömer från läktaren?

Framtidsgruppen

Westra sjösatte under förra säsongen en Framtidsgrupp som träffades vid tre tillfällen under våren.

Gruppen hann på denna korta tid sätta avtryck i bland annat seriespelet och gruppen blir nu permanent och kommer fortsätta träffas under kommande säsong.

Bland det viktigaste att diskutera framöver är vår gemensamma Värdegrund och hur vi skall göra för att den skall få verklig påverkan på det dagliga arbetet i hallarna.

Vårt mål är att återskapa denna grupp som referensgrupp till styrelsen och kommittéerna.

Vi fick mycket kreativ och bra feedback men kunde vid den tiden inte fullfölja detta till praktisk handling.

Är du intresserad, kontakta vårt kansli.

Jr NBA

På försök startade Jr NBA en Westerns Conference förra säsongen med grundserie och ett avslutande slutspel i Lisebergshallen, med deltagande av bland annat en f d NBA-spelare som genomförde en mycket uppskattad träning för alla ungdomar i hallen.

Turneringen riktar sig till både skolor och föreningar och vänder sig till årskurs 6 och 7. Draften sker innan första grundserieomgången då lagen får sina NBA-lagnamn och de speciella Jr NBA-dräkter som spelarna sedan får behålla.

Grundserien spelas i två omgångar under höstlovet och sportlovet, varifrån 8 lag kvalificerar sig till ett slutspel.

Därefter möter de två bästa lagen motsvarande lag från Stockholms Eastern Conference för att kora mästaren av Jr NBA Sweden Basketball League.

Här ser jag stora möjligheter för klubbarna, här finns erbjudandet allt pratar om – att komma in mer i skolorna.

Westra vill öka Western Conference från 15 lag till 30 lag som spelar en välarrangerad lovturnering med fokus på fair play, integration och jämställdhet,

Här erbjuds också mer sammanhållning i föreningen då de deltagande lagen skall vara mixade och även skall spela mixat på planen.

Antalet lag ökar och jag hoppas att vår Conference blir fulltalig under nästa säsong.

Här finns det fantastiska möjligheter att jobba över gränserna i klubben och låta olika lag spela tillsammans under lite andra former.

Tjejer och killar blandas och förhoppningsvis så kan känslan för klubben växa.

Region U13

På uppdrag av SBBF kommer Westra att arrangera Region U13 i form av två endagsläger som genomförs på två orter per helg.

Coacherna i Region Syd kommer att leda dessa läger som samtidigt kommer vara fantastiska möjligheter för alla unga coacher att studera hur bra coacher jobbar med de viktiga grunderna, fundamentals.

Datum för dessa läger är 7-8 oktober och 7-8 april, platser kommer att spikas under augusti, inbjudan kommer inom kort.

Antalet deltagare ökade markant till omgång 2 och jag ser fram emot att vi kan köra detta arrangemang på fler platser och med mer deltagare.

Speciellt kul vore det om fler nya coacher tog chansen att se bra coacher i arbete och ta med sig bra övningar hem med sina spelare.

Lägg in detta i er planering och försök att undvika matcher dessa helger så att alla kan delta.

Bli en bättre coach

Ett projekt som vi sjösatte förra året med god hjälp av SISU.

Projektet fortsätter 2017-2018 med bland annat matchanalyser (både elitmatcher och ungdomsmatcher), temaföreläsningar och spännande diskussionsforum.

Projektet samverkar med våra två ligaföreningar vilket bland annat innebär spännande möten med coacher innan och efter ligamatcher.

Tyvärr så kunde vi inte fullfölja planerna och detta på grund av för svagt intresse.

Dock ger vi inte upp utan försöker igen nästa säsong!

Vi kommer att återkomma med mer information och med ambitionen att öka kvalitén på innehållet.

Easy Basket

Vi har fått uppdraget av SBBF att testa förbättringar kring EB-sammandragen.

Detta innebär att vi kommer utbilda och handleda de domare som dömer samt genomföra kortare praktiska tränarutbildningar som en del av varje EB-event.

Här bör vi väl börja med att nämna det jättearrangemang som vi tillsammans med Högsbo genomförde i februari med över 100 deltagande lag på samma sammandrag.

Under året har vi kört igång med domarutbildning i samband med varje event.

Målet är också att vi vid varje event skall genomföra korta träningar med tips till coacherna på lämpliga och åldersanpassade övningar, och på så sätt öka kvalitén på verksamheten ute i föreningarna.

Kvar står dock en viktig knut att lösa - hur får vi fler lag att ta steget upp från EB till den ordinarie verksamheten och seriespel.

Ett förslag som vi försökt plantera hos föreningarna är vad vi kallar U13 light, en spelform med vanliga regler, men kortare matcher, på höga korgar och i sammandragsform så att 4-5 lag sammanstrålar i en hall och spelar flera matcher under en dag.

Det vore kul om vi kunde få några föreningar att vara piloter under säsongen så att vi kan utvärdera denna idé i verkligheten.

Som ni ser så har vi även i år tagit stora steg framåt och vi kommer jobba vidare för att leva upp till vår målsättning att vara det Mest Växande Distriktet i landet.

Jag ser med spänning fram emot nya event som vänder sig till dem som bara vill spela på skoj eller för motions skull.

3x3 är numera en olympisk gren inom basket och det sjösätts olika event runt om i landet och vi hoppas kunna följa med i utvecklingen.

EB för vuxna är ett annat event som ligger på jäsning.

Fotbollen lanserar gåfotboll för äldre personer och vi kanske skall hänga på där.

Ja vi sitter inte stilla i båten utan försöker så mycket vi kan få skutan att gå framåt.

Dock är det ni ute på fältet som fyller på med bränsle till skutan.

Ni har gjort och gör ett fantastiskt jobb vilket vi är mycket stolta över.

Jag hoppas också mycket på det arbete med Föreningsutveckling som vi satsar mycket på skall ge effekt och att kommunikationen mellan WBDF:S styrelse och  personal och er i föreningarna fortsätter att utvecklas.

 

Baskethälsningar

Håkan Wettersten

Ordförande Westra Sveriges BDF

 

Skribent: Michael Malm
Epost: Adressen Gömd

SpaldingWestrasHemsida

BasketshopSeWestrasHemsida

SpaldingBasketshopCupWestrasHemsida

 

Postadress:
Westra Sveriges BDF
Ängåsvallen
421 47 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0317605377, 0704402713
E-post: This is a mailto link

Se all info