Hoppa till sidans innehåll

Från Selgahallen till Katrinelundsgymnasiet


Nu har det gått några år sedan Basketgymnasium grundades år 1995. Jag tänkte att vi kastar en blick tillbaka och kollar vem eller vilka vi har att tacka för den fina verksamhet som nu snart i 16 år har tagit hand om basketälskande ungdomar från men även runt om Göteborg. Jag tog kontakt med Göran Claesson som då, när skolan startades, var Högsbo Baskets ledare och frågade hur mycket kommer han ihåg från den tiden.

 

Värt att nämna är att de första försöken att starta en basketverksamhet på skoltid gjordes redan i andra halvan av 80talet då gymnastikläraren Mats Dahl, som jobbade på Göteborgs Samskolan, bedrev basketklasser på högstadiet.    

 

Initiativtagare till dagens verksamhet var Lasse Gustavsson. På den tiden var Lasse assisterande coach i Göteborgs ligalag Kärcher Basket. Han ville starta en basketlinje för talanger inom Göteborgs Basketbollsförbunds område. Lasse presenterade sina tankar för Högsbo Basket och Frölundagymnasiet, som bägge tyckte om iden. Men Göteborgs kommun kunde inte finansiera en verksamhet som var föreningsstyrd. Därför kontaktades GBBF och Christer Jakobsson som på den tiden jobbade där, som – efter att ha fått garantier om att detta inte var ett projekt som Högsbo Basket drev för att värva regionens talanger – accepterade sin roll som huvudman.

 

Första intagningarna gjordes vårterminen -95 och höstterminen -95 började 15 förväntansfulla elever sin utbildning. Lasse var ensam anställd men tog vid behov in föreläsare och instruktörer. Tanken var att man skulle fokusera på själva individen, alltså anpassa träningen till varje enskild elev. De hallar som användes var Frölunda Kulturhus och Selgahallen.

 

Läsåret 96/97 fick Lasse hjälp av Kärcher/New Wave-spelaren Peter ”Pecka” Johansson – numera klubbdirektör i Jämtland Basket. Nästa år leddes skolan av en trojka bestående av Lasse och New Waves coachpar Charles Barton och Tommie Lindqvist.

 

Inför 97/98 lämnade Lasse verksamheten, som nu hade vuxit till 45 elever, som blivit antagna efter allt hårdare gallring. Även Charles backade ur och istället fick Tommie Lucas Hammar som kollega. Ansvarig i Högsbos styrelse under denna tid var Ann-Britt Lidbert-Karlsson. Tommie och Lucas fortsatte till läsår 00/01.

 

Inför läsåret 01/02 lyckades Högsbo Basket få hit Kicki Johansson som coach för deras satsning mot damligan. Dessutom blev hon ansvarig instruktör på Basketgymnasiet. Till sin hjälp hade hon olika instruktörer, bland annat Freddy Mravec som ”studierektor” med sin pedagogiska kompetens. Kicki lade stort arbete på uttagningsprocessen. Upptagnings område breddades och då började det komma elever även från utanför stadsgränserna.

 

Under läsåret 02/03 förstärktes coachteamet med Jonas Fredriksson, som flyttade hem från Plannja Basket. Högsbo Baskets nya hall stod klar 2003 och då flyttade man undervisningen till det som idag heter Gothia Arenan. Kicki blev kvar på Basketgymnasiet till 04/05. Jonas tog över ansvaret och snart fick han Fredrik Wilen till sin hjälp. De åren Högsbo – Gothia Basket var med i herrligan ledes skolan av Michael Bree och Stefan Timbus.

 

Hösten 2007 började man avveckla Frölunda Gymnasium och successivt flyttades verksamheten till Katrinelunds Elitidrottsgymnasium. Detta ledde att man övergav bodde Gothia hallen och Frölunda Kulturhus och via ett par år i Munkebäckshallen hamnade man i den nya Idrottshögskolans hall som ägs av Göteborgs Universitet. Hallen ligger i direkt anslutning till Katrinelunds Gymnasiet och ger väldigt fina träningsförutsättningar.

 

Vägen från Frölunda och lilla Selgahallen till Katrinelunds Elitidrottsgymnasium och den toppmoderna Idrottshögskolan har verkligen varit intressant. Idag är vi en av 15tal så kallade NIU skolor (Nationell idrott utbildning)från hela landet vilket betyder att verksamheten styrs av Svenska BBF. Många duktiga basketbollspelare har, igenom åren, kommit från denna skola och spelat i förbundsserierna. Nu måste jag nämna Louisa Noaksson som fortfarande går i skolan men samtidigt spelar i Kvarnby Baskets damliga lag.

 

Det är bara att hoppas att Basketgymnasiet fortsätter utvecklas och utbildar ännu fler duktiga basketspelare. Och tack till dig Göran.

 

Eldar

Uppdaterad: 01 OKT 2013 11:29 Skribent: Eldar Ciric

SpaldingWestrasHemsida

BasketshopSeWestrasHemsida

SpaldingBasketshopCupWestrasHemsida

 Bildresultat för instagram

 

 

Postadress:
Westra Sveriges BF
Ängåsvallen
421 47 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0704402713
E-post: westrabasket@westrab...

Se all info