Hoppa till sidans innehåll

Om BG del 1


Några ord om Basketgymnasiet

 

Nu när uttagningsprocessen till nästa års GBG är påbörjad är det kanske dags att säga några ord om själva verksamheten.

 

Som de flesta kanske redan vet så är GBG idag en del av Katrinelunds Elitidrottsgymnasiet och träningarna är förlagda i Idrottshögskolans nya hall som ligger i direkt anslutning till skolan. Vägen från lilla Selgahallen dit är en historia i sig och det kommer min nästa artikel att handla om.

 

Katrinelunds Elitidrottsgymnasium ligger väldigt centralt, bredvid Ullevi, på det så kallade evenemangsstråket, på vägen till Scandinavium. Det är lätt att ta sig dit oavsett vilken del av Göteborg man kommer ifrån. Centralstationen ligger bara en hållplats därifrån och detta är viktigt för de som inte bor i staden.  

 

Det är en skola som tar elevernas idrottsintresse på högsta allvar. Alla elever som går på skolan är aktiva idrottare och listan på före detta elever som har lyckats är lång. Hela verksamheten är anpassad till elevernas speciella behov med tanke på deras idrott och allt det runtomkring den. Att få allting att fungera som det ska för 17 olika idrotter är ingen lätt uppgift. Frukost efter träning, lunch efter allas önskemål, ordentliga träningslokaler, extra lektioner för de som behöver det är bara en del av allting som skolan har att bidra med.

 

En viktig del i det hela är kvalitet av idrottsundervisningen. Det är upp till varje idrottsförbund som är representerad på skolan att organisera träningsaktiviteterna. Skolan ställer krav på att verksamheten är certifierad från Svenska Basketbollförbundet som ett bevis på att allting går rätt till.

 

Göteborgs Basketgymnasium är en av de 15-tal skolor från hela landet som går under benämning NIU (Nationell idrott utbildning). Detta betyder att verksamheten styrs helt från SBBF och att man uppfyller de kraven som skolan ställs framför. Kontinuerliga kontakter med SBBF är en del av det arbete. Ett exempel på det kan vara det att eleverna fystestas enligt IOK:s fysprofil två gånger om året och att alla resultat skickas till SBBF. Testerna görs av Katrinelunds gymnasiums egen personal med modern testutrustning. Det är samma personal som för övrigt jobbar på gymmet bredvid skolan som eleverna naturligtvis har alltid tillgång till.

 

Idag är det 28 st elever som går på Basketgymnasiet. Dom representerar flera olika föreningar. Möjlighet att på dagarna gå på basketgymnasium men på sin fritid träna och spela med sina hemmalag är något som uppskattas av många elever. Man behåller kontakt med sina ”gamla” kompisar medan man lär känna nya på skolan. Det finns inga krav på klubbyte när man går på GBG. Man vill gärna vara en skola som ska fungera för alla basketspelare från trakten.

 

All basketbollrelaterad undervisning är kopplad till ämnet Specialidrott. Den består av fyra kurser: Tränings och tävlingslära 1 och 2 och Idrottsspecialisering 1 och 2. Varje kurs ger 100 poäng så det blir 400 poäng sammanlagt. De läses parallellt i tidsintervallen på ett och ett halvt år.  Det tredje året blir man erbjuden att läsa ytligare en kurs, Idrottsspecialisering 3, som också är på 100 poäng men det är inget måste. För det arbetet behövs tre träningar i hallen eller på gymmet och en teorilektion. Träningarna tar 1,5 timmar var medan teorin tar 45 min. All träning leds av instruktörer utsedda av WBDF medan teorin föreläses av skolans gymnastiklärare.

 

Som sagt så styrs undervisningen av SBBF. Detta betyder att de ger ramarna för hur verksamheten ska planeras och vilken litteratur ska användas. Det som, till exempel, är nytt för i år är att man, i första ett och ett halvt år, ska lägga stor vikt på den individuella tekniken och de fysiska egenskaperna medan det taktiska kommer i fokus först i andra delen av utbildningen. Vår (instruktörernas) ambition är att inte bara lära ut tekniken utan även delta aktivt i automatiseringsprocessen. För att uppnå det målet försöker vi utnyttja hallen så bra som möjligt, framförallt igenom att börja träningarna 10 minuter tidigare och sluta 10 minuter senare och att delas i små grupper och att utnyttja alla korgar som finns i hallen, allt för att hinna upprepa övningarna så många gånger så möjligt.

 

En annan ambition vi har är att försöka anpassa undervisningen efter alla elevers förkunskaper och fysiska egenskaper. Att hitta den rätta nivån och jobba i den rätta rytmen är en utmaning för oss. Detta kräver mycket planering och analys. Lika viktigt i det arbetet är elevens egen inställning, tålamod och förtroende för instruktören.  Målet kan uppnås bara igenom samarbete och stark fokus på lektionerna. Minst två utvecklingssamtal varje år är ett måste. Allting ska naturligtvis dokumenteras och följas upp. Varje elev ska känna sig delaktig men ska även förstå vikten av eget ansvar för utvecklingen.

 

För att kunna fortsätta utvecklas ytterligare är det viktigt att samarbetet med klubbarna förbättras. Vi hoppas att den utbildningsinsatsen som görs i var distriktet ska resultera med ännu fler och duktigare elever som söker sig till skolan. Vi vill gärna att klubbarna ser GBG som sitt eget och förstår den nytta som de kan dra från den. Vi lyssnar gärna på era åsikter. Ni (alla som läser detta) får när som hälst komma och kolla hur det ser ut på våra träningar.

 

Eldar         

Uppdaterad: 30 NOV 2011 12:56 Skribent: Eldar Ciric

SpaldingWestrasHemsida

BasketshopSeWestrasHemsida

SpaldingBasketshopCupWestrasHemsida

 Bildresultat för instagram

 

 

Postadress:
Westra Sveriges BF
Ängåsvallen
421 47 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0704402713
E-post: westrabasket@westrab...

Se all info