Hoppa till sidans innehåll

Beträffande våra ungdomsserier

29 JAN 2016 09:33
Med anledning av de diskussioner rörande matcher som slutar med stora differenser som förts på sociala media vill styrelsen för WBDF ge följande kommentar.
  • Uppdaterad: 29 JAN 2016 09:45

Utgångspunkten är inte en enskild match utan vi vill här lyfta problemet i ett större sammanhang.

Beträffande den aktuella matchen och den aktuella serien har vi kontaktat de berörda föreningarna och i samförstånd hittat en lösning för vårens seriespel.

 

Westras vision är att vara det basketdistrikt som växer mest, vilket bland annat handlar om att flera lag startas och fortsätter spela basket under många år.

Det tydligaste tecknet på att vi är på god väg är Easy Basket som ökat från i snitt 48 lag 2014-2015 till drygt 70 lag i december-januari 2015-2016.

Dock tappar distriktet lag när spelarna kommer upp i de övre tonåren och kanske kan en orsak vara att resultaten spelar större roll ju högre upp vi kommer.

 

Att vinna matcher blir mer och mer viktigt och det kan ta former som gör att vissa spelare inte vill vara med mer.

Problemet är inte nytt utan har funnits i många decennier och på samma sätt har diskussionerna rörande problemet vuxit fram med jämna mellanrum.

En nyckelfråga är hur vi kan skapa jämna matcher och därmed förhindra att matcher slutar med onödigt stora segersiffror.

I seriespelet jobbar vi nivåindelning för att öka möjligheterna till jämna matcher.

Efter halva säsongen lottar vi om och gör upp/nedflyttningar med syfte att skapa nivåer med jämnstarka lag.

Dock kommer vi inte ifrån att lag i samma serie har olika slagkraft under en säsong eller vid vissa speciella tillfällen.

 

Vad kan vi då alla gemensamt göra i situationer när lag med olika slagstyrka möts?

Det är ett gemensamt ansvar för alla ledare/coacher att på alla sätt verka för att undvika matcher där det ena laget brister i respekt gentemot en svagare motståndare.

Under förbundets kurser påtalas coachernas hederskoder och oskrivna lagar som att respektera motståndarna genom att försöka hålla ner siffrorna.

Det finns BDF som i de Lokala Tävlingsbestämmelserna har regler om bestraffningar vid exempelvis helplansförsvar när laget leder med mer än 20 poäng.

Det finns också regler om att resultatredovisningen stoppas när poängskillnaden bli alltför stor eller att matchklockan får rulla när differensen uppnått en viss poäng.

Westra vill inte införa den typen av regler utan vi vill istället vädja till ledare, coacher och föreningar att jobba med frågan, utifrån de diskussioner som under flera år förts på våra Tävlingsmöten, och där budskapet varit tydligt från föreningarna, coacherna är mogna att ta ansvar för spelarnas bästa, och detta gäller naturligtvis inte bara de egna spelarna.

 

Här kommer ett par förslag till åtgärder:

-  Att inte spela försvar över hela planen för att jaga enkla lay-ups vid stor ledning. Gå ner och spela försvar på en begränsad yta, exempelvis tresekundersområdet. Detta bör gälla mycket tidigt i en match där det är uppenbart att ett lag är klart starkare.

-  Att vila de spelare som normalt har mycket speltid och ge andra spelare möjlighet att utvecklas. Även detta kan göras tidigt i matchen, varför inte starta matchen med spelare som normalt aldrig får göra detta?

-  Träna på det egna spelet i 5-5 situationer och dra ner på snabba uppspel även om det normalt är lagets spelstil.

Förmodligen ger detta laget som helhet mer än att pressa sönder en motståndare som inte har några motmedel.

När laget träffar på jämnare motstånd har man ändå inte tränat på de motmedel som den motståndaren har mot press.

 

Vi tycker att det är viktigt att man i varje förening tar sig en an frågan och i sin policy/värdegrund/röda tråd tydligt talar om hur coacherna skall agera när laget är på väg att vinna med stora siffror.

Agerar man enligt detta så kommer laget och föreningen inte bara utveckla sina egna spelare utan även bidra till att motståndaren kan ta ett steg framåt.

På så sätt kan vi alla också bidra till att fler fortsätter längre med vår sport.

 

För Styrelsen Westra Sveriges BDF

Håkan Wettersten

ordförande

Skribent: Michael Malm

SpaldingWestrasHemsida

BasketshopSeWestrasHemsida

SpaldingBasketshopCupWestrasHemsida

 Bildresultat för instagram

 

 

Postadress:
Westra Sveriges BDF
Ängåsvallen
421 47 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0704402713
E-post: westrabasket@westrab...

Se all info