Hoppa till sidans innehåll

NU STARTAR Tillsammans i West - insamling av basketskor till Rwanda

05 MAR 2021 08:39
Westra tillsammans med Jonas Autios insamlingsinitiativ Sportability bjuder in intresserade basketklubbar i distriktet att samla in begagnade basketskor till förmån för ...
  • Uppdaterad: 05 MAR 2021 08:39

...basketspelande barn och ungdomar med intellektuella funktionsvariationer i Rwanda, Afrika.

Insamlingen av basketskor till Rwanda är nu igång och håller på t o m påsk.

Därefter kontaktar ni Jonas Autio så återkopplar han om vad som gäller förupphämtning.

Några tips:

  • Lägga ut infon på era sociala medier kanske var 3:dje-4:e dag under perioden 15/3-31/3.
  • Gör det lätt att lämna skor (t ex ställ fram stora svarta plastsäckar med en skylt om inlämning av basketskor ovanför säcken).

Sedan folkmordet för drygt 25 år sedan har Rwanda haft en anmärkningsvärd utveckling. Man är dock fortfarande ett fattigt land med stora utmaningar. I likhet med andra länder med knappa resurser kommer personer med funktionshinder långt ned på prioriteringslistan och är i hög grad marginaliserade. Idrotten, i det här fallet basket, är ett fantastiskt verktyg för att ge personer med intellektuella funktionsvariationer självförtroende, god hälsa och framtidstro samtidigt som man med eftertryck visar att man vill och har förmågan att delta i samhället på lika villkor.

Basket är en väldigt populär sport i Rwanda. Bakgrunden till insamlingen är den basketliga för målgruppen i Rwanda som Jonas Autio efter ett par besök i landet under 2019 tagit initiativet till att försöka starta tillsammans med lokala rwandiska funktionshindersorganisationer. De deltagande lagen i ligan är tänkta att bildas på landets 16 specialskolor, motsvarande våra särskolor. Förhoppningen är att distriktets klubbar ska vända sig till sina medlemmar och allmänheten via hemsidor och sociala medier och be dem lämna in basketskor som till exempel blivit för små och inte längre används.

Digitalt material för hemsida, Facebook och Instagram kommer att mejlas över till intresserade klubbar. Klubbarna behöver endast vara aktiva på sociala medier samt samla in basketskorna. All annan hantering sköts av Sportability.

| Skorna hämtas upp hos er

| Skorna förvaras hos Westra

| Sportability skeppar skorna till Rwanda

När ni är klara så kontaktar ni Sportability:

This is a mailto link eller mobil

0736 63 66 47 för upphämtning.

Parallellt startar Sportability en insamling av pengar som ska gå till inköp av bollar och utrustning

som skickas tillsammans med skorna.

 

Rwanda Special Basketball League

Ligans arbetsnamn är ”Rwanda Special Basketball League” (RSBBL) och har ett liknande upplägg som vår egen Basketligan Special som Autio var med och tog initiativet till för fem år sedan. Den är tänkt att avgöras i form av sammandrag där de deltagande lagen turas om att vara arrangörer. Den

består av regionala gruppspel och ett gemensamt slutspel och avgörs i två eller flera divisioner för att säkerställa så jämna matcher som möjligt och att alla, oavsett funktionsnivå, ska kunna delta.

 

Fadderklubbar från Westra

En tanke och förhoppning för framtiden är att klubbar från Westra ska bli fadderklubbar för

rwandiska lag med möjlighet att skicka videohälsningar till varandra, kommunicera digitalt och i filmade reportage se resultatet av insamlingen göra nytta i Rwanda. Kanske kanvi på sikt till och med  få se Onsala Kigali göra upp med Borås Kibuye och Högsbo Ruhengeri drabba samman med Kungsbacka Butare i RSBBL? Kanske till och med träffa varandra i samband med någon framtida upplaga av Basketfestivalen?

 

Jonas Autio är en före detta basketspelare fostrad i distriktet som till vardags arbetar som samordnare för daglig verksamhet inom Göteborgs Stad. Han startade Olympic Göteborg, grundade Basketligan Special, har belönats med Göteborgs-Postens hederspris för sitt arbete med målgruppen och är i vår finalist på Eldsjälsgalan.

 

Skribent: Jonas Autio
E-post: Adressen Gömd

SpaldingWestrasHemsida

BasketshopSeWestrasHemsida

SpaldingBasketshopCupWestrasHemsida

 Bildresultat för instagram

 

 

Postadress:
Westra Sveriges BF
Ängåsvallen
421 47 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0704402713
E-post: westrabasket@westrab...

Se all info